DcH Træning
Der findes og tilbydes mange forskellige aktiviteter for dig og din hund. Om i er på udkig efter lydighedstræning, agility eller nose work, så er der dygtige hundeinstruktører i dit lokalområde - klar til at hjælpe jer med træningen.
Find din træningsplads

Det er i lokalforeningerne det egentlige hundearbejde foregår. På kortet herunder kan du finde den lokalforening - og træningsplads - der ligger tættest på dig

Zoom ind på kortet og klik på DcH logoet for at finde kontaktoplysninger til lokalforeningen.


Sportsgrene i DcH

DcH Program

Har du lyst til at arbejde med alle din hunds sanser og medfødte drifter, så er DcH-programmet det helt rigtige for jer.

I DcH-programmet arbejder du med hundens evne til at søge efter både spor, tabte genstande og forsvundne personer. Disse øvelser foregår som regel i naturområder og på marker, hvor du har god brug for din hunds medfødte evner. Ved siden af disse øvelser er der udfordrende og spændende lydighedsøvelser, som er med til at give et godt samarbejde med din hund.

Er du helt ny med hund, skal du gennem C-klassens grundprogram før du er klar til at arbejde med de mere selvstændige øvelser.

Der er fire klasser i DcH-programmet, og øvelserne udvikles og byder på helt nye muligheder for hver klasse du rykker op i.

DcH Programmet

Læs mere om DcH-programmet her 

Agility

Er du til action og fart? Så er agility en sport for dig. Fest, farver og gang i den - det er nok sådan de fleste ser et agilitystævne.

Hunden skal lære at forcere forhindringer af forskellige type. Der er flere slags spring, balanceforhindringer, tunneler, slalom og meget mere. 

Der konkurreres i tre klasser, som gradvist bliver sværere. Hundene inddeles også i fire forskellige størrelser efter hundenes højde.

Agility kræver god koncentration mellem hund og fører, da der arbejdes i fart men samtidig skal være præcis.

Agility-reglement 2024

Læs mere om agility her 

Rally

En hund, der går til træning skal være glad og have lyst til at arbejde for sin fører. I rally er det vigtigste, at hunden må roses og opmuntres undervejs i øvelserne, så den hele tiden bekræftes i at den er dygtig.

Rallybanen er sat op med skilte ved hvert moment, så føreren kan se, hvad hunden skal gøre der. Øvelsen skal selvfølgelig udføres for at få point, men der bliver også holdt øje med hundens udstråling undervejs.

Rally er en hundesport, hvor kravene til hunden hjælpes på vej med opmuntring og ros - også under konkurrence.

Der konkurreres i fire klasser, samt en åben klasser der giver adgang til det årlige DM

Rally reglement

Læs mere om rally her 

Nose work

Nose work er en hundesport, der er ved at blive godt implementeret i DcH. Det er en fantastisk hundesport, hvor du kan beskæftige din hund med noget, der er absolut meningsfuldt for den; at bruge sin næse.

I nose work får hunden lov til at bruge sin lugtesans, til at søge efter dufte i forskellige miljøer. Det giver hunden både mental og fysisk stimulering og er en sjov aktivitet for både hund og fører. Mange hunde der lider af angst eller andre adfærdsproblemer, hjælpes ofte af nose work til at klare deres hverdag. Nose work tilpasses individuelt efter erfaringsniveau og hundens fysik. Derfor kan det udføres af de fleste hunde uanset race, alder og evt. skavanker.

Nose work reglement Oktober 2023

Læs mere om nosework her

Nordisk

Er du ambitiøs og kunne du godt tænke dig at komme på et landshold og deltage i Nordisk mesterskab? Og/eller er du naturmennesker og nyder af færdes i skov og natur?  Så har DcH et godt tilbud til dig og din hund, nemlig det Nordiske program. Programmet er et officielt FCI program.

Størsteparten af øvelserne foregår i skov eller andet naturområde, hvor hunden skal gå lange spor eller lede efter forsvunde personer (eftersøgning). Hunden skal også finde forsvunde genstande (feltsøg) og arbejde med et mindre lydighedsprogram, men det er skovarbejdet, der udgør den største del af programmet.

I Danmark dyrkes tre grene af det nordiske program; spor, eftersøgning og skydds (beskyttelsesarbejde).

Programmet har to klasser - lille og nordisk klasse, mens skydds kun har nordisk klasse.

Efter DM i Nordisk og udtagelse i Skydd udtager Nordisk udvalg et landshold med op til 3 hunde i hver klasse som deltager i det officielle Nordiske mesterskab, NOM.

Programmer 

IGP

IGP er et internationalt program for brugshunde, hvor der arbejdes med de tre grupper; sporarbejde, lydighed og forsvarsarbejde.

Programmet er fastlagt internationalt og der afholdes blandt andet VM i disse discipliner.

IGP er først og fremmest for dig, der har en hund af brugshundetype og som har lyst til at udfordre din hund med krævende øvelser og konkurrencer/prøver. Der konkurreres i tre klasser med stigende sværhedsgrad.

IGP reglement

Læs mere om IGP her

Hoopers

Hoopers er en skånsom hundesport, både for hund og fører, samtidig med at den arbejder med fjerndirigering. Føreren guider hunden gennem en bane bestående af hoops, tønder m.m. hvor føreren står på et udpeget område, der giver distance til forhindringerne. Det gælder om at dirigere hunden gennem banen fejlfrit og så hurtigt som muligt. 

Hoopers reglement

Biathlon

Elsker du motion i naturen sammen med din hund? Og kan du lide at blive fysisk udfordret? Så er Biathlon måske noget for dig!

Biathlon er et løb der er planlagt på en rute med forskellige forhindringer undervejs som hund og/eller fører skal forcere.

Løbet foregår på tid og den ekvipage der gennemfører på hurtigst tid har vundet.

Der findes som sådan ikke noget program, da det kun er fantasien der sætter grænser. Der findes dog program til tilmelding, lodtrækning og tidtagning, der kan bruges ved afholdelse af et løb. 

Vejledning til afholdelse af arrangement

Billede der viser samarbejde

Samarbejdet mellem hund og ejer har stor betydning for relationen og hundens generelle opførsel. En måde at styrke dette på er gennem træning og aktiviteter.

Her kommer 4 svar fra en hundeinstruktør i DcH om, hvordan træningen foregår, og hvad man skal huske på, når man kommer til træning.

Hvorfor skal man træne sin hund?

Jeg har selv haft hund i mange år, og har meget erfaring som både hundefører og hundeinstruktør. Det vigtigste ved hundetræningen er at få stimuleret hunden godt og grundigt.

Hvem kan deltage i træningen?


Alle kan deltage! Der findes ikke en hunderace som ikke kan trænes. Men forskellige racer, kan trænes på forskellige måder. Det er heller aldrig for sent at komme i gang.


Hvordan foregår træningen?

Grundlæggende for al træning er den gode kontakt og samarbejdet mellem hund og ejer. Når først kontakten er etableret, kan man lære hunden hvad som helst. 

I DcH er al træning baseret på positiv forstærkning, så når hunden gør noget rigtigt, så roser og belønner vi hunden.

Hvordan træningen konkret foregår, kommer an på hvilken slags træning man gerne vil gå til.


Hvad skal man vide inden man kommer til træning første gang?

Det er forskelligt fra klub til klub - og fra hold til hold. Efterhånden er det meget normalt, at instruktøren på holdet sender en mail ud til alle deltagerne om, hvad man skal huske at medbringe til træning og andre generelle oplysninger vedrørende træningen.

Første træningsgang er mange steder en teori-aften, hvor man får afstemt forventningerne til træningen, hvad deltagerne gerne vil have ud af træningen og hvordan instruktøren kan imødekomme det bedst muligt. 



Instagram